Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

               ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ


 Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και απάντησαν. Κάποια από τα συμπεράσματα είναι τα παρακάτω:


  1. Το 26% των μαθητών δεν τρώει ποτέ πρωινό!
  2. Το 53% όσων τρώει πρωινό προτιμά ως βασικό ρόφημα το γάλα και το 47% χυμό.
  3. Δεκατιανό τρώει το 74% των μαθητών.
  1. Μόνο το 12% προετοιμάζει το κολατσιό του από το σπίτι, το 44% το παίρνει από το κυλικείο και το υπόλοιπο 44% από καταστήματα πλησίον του σχολείου.
  2. Το 53% δεν τρώει όλα τα απαραίτητα γεύματα καθημερινά!
  3. Το 53% τρώει κρέας 3 - 4 φορές την εβδομάδα και το 58% τρώει ψάρι μία φορά … το μήνα!
  4. Τα όσπρια καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα σε ποσοστό 53%.
  5. Το 32% τρώει εβδομαδιαίως 2-3 γεύματα από fast food και θεωρεί ότι είναι προτιμότερο από το σπιτικό φαγητό, παρόλο που σε ποσοστό 95% υπάρχει σε καθημερινή βάση μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό
  6. Το 31% καταναλώνει 1-2 φορές την εβδομάδα αλκοόλ, 3-4 την εβδομάδα το 11%, καθόλου το 53% και ένα 5% δεν έδωσε πληροφορίες.
  7.  Το 95% του δείγματος δήλωσε ότι καπνίζει.

Με βάση τα ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν οι γονείς των μαθητών,

     Όλοι γνωρίζουν  τα βιολογικά προϊόντα.
     Όλοι θεωρούν ότι είναι ωφέλιμα για την υγεία μας.
     Μόνο οι μισοί αγοράζουν βιολογικά προϊόντα για τη διατροφική τους αξία(70%) και για τη γεύση τους (30%).
     Στο σύνολό τους όσοι δεν αγοράζουν το κάνουν εξαιτίας του κόστους των προϊόντων.
     Εκτός από τα μεγάλα supermarket  το 30% απάντησε ότι δε μπορεί να βρει προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας σε κατάστημα της περιοχής του.


 Τα παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος ανακάλυψαν το περιεχόμενο του όρου μεταλλαγμένοι οργανισμοί, περιηγήθηκαν στον οδηγό καταναλωτών της Greenpeace και εντόπισαν εταιρείες οι οποίες έχον κάνει πρόοδο στον έλεγχο των προϊόντων τους. Επίσης έμαθαν πώς επισημαίνεται η ύπαρξη μεταλλαγμένου συστατικού ή αν το προϊόν είναι εξ ολοκλήρου μεταλλαγμένο. Αναζήτησαν το οικολογικό αποτύπωμα ενός χάμπουργκερ και γνώρισαν το κίνημα των Τοποφάγων στο διαδίκτυο.



Σας προτείνουν την παρακάτω συνταγή με βιολογικά υλικά!

ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΑ



     1 κούπα ξερά βερίκοκα
     1 κούπα νερό
     3/4 κούπας βούτυρο              
     1 κούπα ζάχαρη
      4 αυγά
      1 κούπα σταφίδες ξανθές
     ½ κιλό κόκκινα κεράσια κομπόστα
      6 φέτες ανανά κομπόστα
      ½ κιλό αποξηραμένα φρούτα
      2 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
      ½ κουταλάκι αλάτι
      ½ κούπα νέκταρ βερίκοκου
     1 κούπα τριμμένα καρύδια




1. Προθερμάνετε το φούρνο στους  135 °C. Σε μέτρια φωτιά, βράστε τα βερίκοκα στο νερό μέχρι να  μαλακώσουν. Περάστε τα από ένα σουρωτήρι και αφήστε να κρυώσουν.

2. Χωρίστε τα αυγά. Χτυπήστε τους κρόκους μέχρι να πάρουν ανοιχτό κίτρινο  χρώμα. Στη συνέχεια χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν βουναλάκια. Αφήστε στην άκρη.

3. Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί. Προσθέστε τους χτυπημένους κρόκους και τα βερίκοκα και ανακατέψτε καλά.

4. Ανακατέψτε τις σταφίδες, τα κεράσια, τον ανανά και τα αποξηραμένα  φρούτα σε ένα μπολ και σκεπάστε με  μια κούπα αλεύρι.

5. Ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε εναλλάξ το μίγμα με το αλεύρι και  το χυμό βερίκοκου στο κρεμώδες  μίγμα. Ανακατέψτε το μίγμα με τα αποξηραμένα φρούτα. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατέψτε τα στα χτυπημένα ασπράδια, ρίχνοντας τα στη συνέχεια στο μίγμα.

6. Ψήστε στους 135°C για 2 ώρες. Γαρνίρετε με τα κεράσια και τον ανανά.





Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ


1 Βαλκάνου Χριστίνα, 2 Γιαννακάρας Μάριος, 3 Διαμαντάκη Ελένη, 4 Καρατζάς Κων/νος, 5 Κόσεβα Μαρία, 6 Λαζάι Μαρία, 7 Μούτουπα Ελένη, 8 Ντρέτσα Στέλιος, 9 Παρβέζ Ιμράν,10 Ραβανοπούλου Ελένη, 11 Στάικου Χριστίνα, 12 Σταματίου Αθανασία, 13 Στεργίου Τρισεύγενη, 14 Τσαμπάση Παναγιώτα, 15Τσεσμετζή Θεοδώρα, 16 Αγουρίδα Δήμητρα, 17 Μακρής Ιωάννης, 18 Μαμτζαδέρια Κρυσταλλία, 19 Μουτσάι Μάριος, 20 Παγιαβλά Σωτηρία, 21 Παπαδόπουλος Δημήτριος



ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ

1 Πιτσούνη Ζωή, 2 Σέγκος Γιάννης, 3 Χατζηεμμανουήλ Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άφήστε εδώ το σχόλιό σας